zupa z liści kalafiora
Zupa z liści kalafiora
Sezon z kalafiora już tuż, tuż. Po wykorzystaniu środka, w duchu zero-waste, liście można wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy.
Składniki:
liście z kalafiora
pęczek koperku
cebula
2 ząbki czosnku
pół ostrej papryczki
2 łyżki oleju
marchewka
5 ziemniaków
1,5 l bulionu na udku kurczaka
2 łyżki mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Olej podgrzać w garnku, dodać papryczkę posiekaną w kosteczkę, czosnek i cebulę.
- Smażyć razem ok 3 min, po tym czasie dodać marchewkę i ziemniaki posiekane w kosteczkę, smażyć razem ok 5 min.
- Liście kalafiora posiekać na drobno, dodać do smażonych warzyw, całość podsmażyć ok 15 min.
- Do garnka wlać bulion (gotowany na udku z kurczaka, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym) oraz mięso pokrojone na drobno, gotować razem ok 30 min.
- Po tym czasie do zupy dodać mleko kokosowe i koperek, zagotować i zupa gotowa do podania :).
Komentarze
Prześlij komentarz