zupa z liści kalafiora

Zupa z liści kalafiora

Sezon z kalafiora już tuż, tuż. Po wykorzystaniu środka, w duchu zero-waste, liście można wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy.  

Składniki:

liście z kalafiora
pęczek koperku
cebula
2 ząbki czosnku
pół ostrej papryczki
2 łyżki oleju
marchewka
5 ziemniaków
1,5 l bulionu na udku kurczaka
2 łyżki mleka kokosowego

Przygotowanie:
  1. Olej podgrzać w garnku, dodać papryczkę posiekaną w kosteczkę, czosnek i cebulę. 
  2. Smażyć razem ok 3 min, po tym czasie dodać marchewkę i ziemniaki posiekane w kosteczkę, smażyć razem ok 5 min.
  3. Liście kalafiora posiekać na drobno, dodać do smażonych warzyw, całość podsmażyć ok 15 min.
  4. Do garnka wlać bulion (gotowany na udku z kurczaka, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym) oraz mięso pokrojone na drobno, gotować razem ok 30 min.
  5. Po tym czasie do zupy dodać mleko kokosowe i koperek, zagotować i zupa gotowa do podania :).



Komentarze

Popularne posty