Tofu z pietruszką i puree z kalafiora

Tofu z pietruszką i puree z kalafiora

Przepis na prosty obiad, z cyklu pokaż mi co masz w lodówce a powiem ci co z tego można ugotować. Ja w swojej znalazłam tofu, mrożonego kalafiora i pietruszkę :). Całość podałam z ryżem. 

A więc zaczynajmy :)



Składniki: 

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 120 g tofu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

Puree z kalafiora:

  • 100 g mrożonego kalafiora
  • 2 jajka
  • sól, pieprz






Przygotowanie:

  • Kalafior rozmrażamy na durszlaku.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażamy. 
  • Dodajemy przyprawy, razem smażymy chwilę.
  • Na patelnie wrzucamy tofu i smażymy razem z przyprawami.
  • Natkę pietruszki kroimy na drobno i dorzucamy do tofu (uwaga może pryskać).
  • Smażymy razem przez ok 5 min.
  • Do tofu dodajemy sos sojowy, mieszamy i smażymy razem ok 5 min. Przyprawiamy pieprzem.
  • Po tym czasie zdejmujemy tofu z patelni, tak żeby został sos.
  • Na patelnie wkładamy rozmrożone różyczki kalafiora (wcześniej odciśnięte z nadmiaru wody) dusimy pod przykryciem ok 15 min, tak żeby zmiękły.
  • Pod koniec duszenia dodajemy jajka, mieszamy intensywnie, przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)







Komentarze

Popularne posty