Przejdź do głównej zawartości
Tofu z pietruszką i puree z kalafiora
Tofu z pietruszką i puree z kalafiora
Przepis na prosty obiad, z cyklu pokaż mi co masz w lodówce a powiem ci co z tego można ugotować. Ja w swojej znalazłam tofu, mrożonego kalafiora i pietruszkę :). Całość podałam z ryżem.
A więc zaczynajmy :)
Składniki:
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
Puree z kalafiora:
- 100 g mrożonego kalafiora
Przygotowanie:
- Kalafior rozmrażamy na durszlaku.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażamy.
- Dodajemy przyprawy, razem smażymy chwilę.
- Na patelnie wrzucamy tofu i smażymy razem z przyprawami.
- Natkę pietruszki kroimy na drobno i dorzucamy do tofu (uwaga może pryskać).
- Smażymy razem przez ok 5 min.
- Do tofu dodajemy sos sojowy, mieszamy i smażymy razem ok 5 min. Przyprawiamy pieprzem.
- Po tym czasie zdejmujemy tofu z patelni, tak żeby został sos.
- Na patelnie wkładamy rozmrożone różyczki kalafiora (wcześniej odciśnięte z nadmiaru wody) dusimy pod przykryciem ok 15 min, tak żeby zmiękły.
- Pod koniec duszenia dodajemy jajka, mieszamy intensywnie, przyprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz