Tofu z warzywami
Tofu z warzywami
Kolejna propozycja wegańskiego dana z tofu, tym razem w czerwonej odsłonie. Zdrowe, chrupiące i smaczne podane z ryżem jaśminowym, smakuję równie dobrze jak wygląda.
Składniki:- 1 łyżka oleju kokosowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół cukinii
- mały burak
- marchewka
- pół opakowania tofu (90 g)
- pomidor
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- czubata łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- ryż jaśminowy
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy do czasu zeszklenia cebuli.
- Warzywa i tofu kroimy w kosteczkę wrzucamy po podsmażonej cebuli.
- Doprawiamy ziołami, kminem, słodkim sosem chilli, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Całość dusimy pod przykryciem około 10 min.
- W międzyczasie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz