Tofu z warzywami

Tofu z warzywami 

Kolejna propozycja wegańskiego dana z tofu, tym razem w czerwonej odsłonie. Zdrowe, chrupiące i smaczne podane z ryżem jaśminowym, smakuję równie dobrze jak wygląda.

Składniki:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cukinii
  • mały burak
  • marchewka
  • pół opakowania tofu (90 g)
  • pomidor
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • czubata łyżka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż jaśminowy
  • bazylia do dekoracji 

Przygotowanie:

  • Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy do czasu zeszklenia cebuli.
  • Warzywa i tofu kroimy w kosteczkę wrzucamy po podsmażonej cebuli. 
  • Doprawiamy ziołami, kminem, słodkim sosem chilli, sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Całość dusimy pod przykryciem około 10 min.
  • W międzyczasie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie 
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.







Komentarze

Popularne posty