Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Przepis znaleziony w książce Nigelli Lawson, książki wyjątkowej bo dostałam od osób ważnych w moim życiu i wiedzących jak ważne jest gotowanie w moim życiu 😃 A jeśli Nigella mówi, że dobre to musi takie wyjść. Ja zrobiłam w wersji bezglutenowej tarty. Danie jest pyszne, świeże pachnie bazylią, słodko - kwaśne, dla wielbicieli pomidorów.
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki bezglutenowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 130 g masła
Składniki na nadzienie:
- 1 łyżka oleju
- czosnek
- puszka krojonych pomidorów
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 50 g sera koziego
- 15 g liści bazylii (garść)
- 32 pomidorki koktajlowe
- 32 czarne oliwki
Przygotowanie:
- Zagniatamy ciasto z podanych składników.
- Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Dno formy do tarty smarujemy tłuszczem, i obsypujemy bułką tartą.
- Ciasto wałkujemy i wylepiamy dno formy (uwaga jest bardzo kruche i delikatne). Przenosimy ponownie do lodówki na 15 min.
- W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy razem chwilę.
- Pomidory z puszki dorzucamy do czosnku, dodajemy zioła, sól, pieprz i cukier, całość dusimy przez 10 min pod przykryciem.
- Ser kroimy w kawałeczki, pomidorki koktajlowe na połówki, bazylie w paski.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.
- Formę z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować sosem pomidorowym, obsypać serem, bazylią i pomidorkami.
- Na końcu obsypać pieprzem.
- Tartę włożyć na 20 min do piekarnika i piec w 200 st.
- Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz