Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami 

Przepis znaleziony w książce Nigelli Lawson, książki wyjątkowej bo dostałam od osób ważnych w moim życiu i wiedzących jak ważne jest gotowanie w moim życiu 😃 A jeśli Nigella mówi, że dobre to musi takie wyjść. Ja zrobiłam w wersji bezglutenowej tarty. Danie jest pyszne, świeże pachnie bazylią, słodko - kwaśne, dla wielbicieli pomidorów.  

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki bezglutenowej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 130 g masła
Składniki na nadzienie:

  • 1 łyżka oleju
  • czosnek
  • puszka krojonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 50 g sera koziego
  • 15 g liści bazylii (garść)
  • 32 pomidorki koktajlowe 
  • 32 czarne oliwki 



Przygotowanie:
  1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. 
  2. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  3. Dno formy do tarty smarujemy tłuszczem, i obsypujemy bułką tartą.
  4. Ciasto wałkujemy i wylepiamy dno formy (uwaga jest bardzo kruche i delikatne). Przenosimy ponownie do lodówki na 15 min.
  5. W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy razem chwilę.
  6. Pomidory z puszki dorzucamy do czosnku, dodajemy zioła, sól, pieprz i cukier, całość dusimy przez 10 min pod przykryciem. 
  7. Ser kroimy w kawałeczki, pomidorki koktajlowe na połówki, bazylie w paski.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 st.
  9. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować sosem pomidorowym, obsypać serem, bazylią i pomidorkami.
  10. Na końcu obsypać pieprzem.
  11. Tartę włożyć na 20 min do piekarnika i piec w 200 st.
  12. Smacznego :) 









Komentarze

Popularne posty