Wątróbka z pieczarkami i papryką

Wątróbka z pieczarkami i papryką  

Podczas robienia porządków znalazłam małą, niepozorną książkę kulinarną. A nawet nie książkę, tylko gazetkę z przepisami wydaną jako dodatek do Poradnika Domowego. Książka ta to moje pierwsze kompendium wiedzy kulinarnej. Proste przepisy z komentarzem jak je wykonać, idealne dla ludzi uczących się gotowania. Przeglądałam z prawdziwą przyjemnością poszczególne karty wracając 20 lat wstecz, do czasów moich pierwszych kulinarnych eksperymentów. 

Wątróbka to koszmar większości, dzisiaj w wydaniu z papryką i pieczarkami. 

Składniki:

  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po połowie papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • olej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sol, pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Wątróbki myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w paski.
  2. Cebulę i papryki kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paski.
  3. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy razem do czasu zeszklenia cebuli. 
  4. Po tym czasie dorzucamy na patelnie pieczarki, papryki (zarówno te pokrojone wcześniej jak i przyprawy), całość smażymy razem ok 10 min pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  5. Po tym czasie zwiększamy ogień i dodajemy wątróbkę, przyprawiamy sosem sojowym i smażymy razem ok 5 min. 
  6. Po tym czasie całość przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  7. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.



Komentarze

Popularne posty