Wątróbka z pieczarkami i papryką
Wątróbka z pieczarkami i papryką
Podczas robienia porządków znalazłam małą, niepozorną książkę kulinarną. A nawet nie książkę, tylko gazetkę z przepisami wydaną jako dodatek do Poradnika Domowego. Książka ta to moje pierwsze kompendium wiedzy kulinarnej. Proste przepisy z komentarzem jak je wykonać, idealne dla ludzi uczących się gotowania. Przeglądałam z prawdziwą przyjemnością poszczególne karty wracając 20 lat wstecz, do czasów moich pierwszych kulinarnych eksperymentów.
Wątróbka to koszmar większości, dzisiaj w wydaniu z papryką i pieczarkami.
Składniki:- 200 g wątróbek drobiowych
- 200 g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- po połowie papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki wędzonej
- olej
- 1 łyżka sosu sojowego
- sol, pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Wątróbki myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w paski.
- Cebulę i papryki kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paski.
- Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy razem do czasu zeszklenia cebuli.
- Po tym czasie dorzucamy na patelnie pieczarki, papryki (zarówno te pokrojone wcześniej jak i przyprawy), całość smażymy razem ok 10 min pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie zwiększamy ogień i dodajemy wątróbkę, przyprawiamy sosem sojowym i smażymy razem ok 5 min.
- Po tym czasie całość przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz