Przejdź do głównej zawartości
Sernikobrownie z malinami ;)
Sernikobrownie z malinami
Składniki:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka (temp. pokojowa)
100 g cukru
70 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka)
50 g cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
1 jajko
50 ml śmietanki 30%
125 - 250 g malin świeżych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 15 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować na jednolite ciasto.
Ser przełożyć do miski, dodać cukier, skrobię ziemniaczaną, cukier wanilinowy i jajka. Zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.
Na dno formy wyłożyć brownie, następnie na wierzch wyłożyć masę serową. Cienkim końcem drewnianej łyżki zrobić kilka "ósemek" w obu masach, w celu lekkiego ich przemieszania (aby ciasto ładnie wyglądało po pokrojeniu).
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta. W trakcie pieczenia, po ok. 15 minutach, wyłożyć na wierzch maliny.
Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz