Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

Placuszki warzywne z sosem czosnkowym

Kolejny pomysł na wykorzystanie warzyw z lodówki, tak aby powstał pyszny obiad, nie tylko smakowity ale również pachnący i kolorowy. Ja podałam z sosem czosnkowym. A zatem zabieramy się do gotowania :)

Składniki:


  • pół cukinii
  • pół bakłażana
  • pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  • Cukinie i bakłażana ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i zostawiamy na pół godziny.
  • Cebulę, papryki i marchewkę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Cukinię i bakłażana odsączyć z nadmiaru wody, dodać warzywa, wymieszać. 
  • Do masy dodać mąki, przyprawy i jajka, całość wymieszać.
  • Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron.







Komentarze

Popularne posty