Dal z soczewicy
Dal z soczewicy
Dal (lub Dahl) to aromatyczne, pikantne, rozgrzewające danie kuchni indyjskiej, które dość często pojawia się na wegetariańskich stołach. Podawane z ryżem lub plackiem, moje jest inspirowane tym przepisem.
Składniki:
- 220 g soczewicy czerwonej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki curry
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 2 – 3 łyżki oleju
- 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy kilka razy, następnie zalewamy wodą, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem 10 min.
- Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy papryczkę pokrojoną na drobno, czosnek przeciśnięty przez praskę i cebule pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy curry i smażymy ok 3 min, do czasu aż cebulka się zeszkli.
- Podsmażoną cebulkę dodajemy do soczewicy wraz z olejem, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy razem ok 5 min.
- Na koniec dodajemy sól do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz