Dal z soczewicy

Dal z soczewicy

Dal (lub Dahl) to aromatyczne, pikantne, rozgrzewające danie kuchni indyjskiej, które dość często pojawia się na wegetariańskich stołach. Podawane z ryżem lub plackiem, moje jest inspirowane tym przepisem.

Składniki:
  • 220 g soczewicy czerwonej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • ½ papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml

Przygotowanie:
  • Soczewicę płuczemy kilka razy, następnie zalewamy wodą, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem 10 min.
  • Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy papryczkę pokrojoną na drobno, czosnek przeciśnięty przez praskę i cebule pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy curry i  smażymy ok 3 min, do czasu aż cebulka się zeszkli.
  • Podsmażoną cebulkę dodajemy do soczewicy wraz z olejem, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy  razem ok 5 min. 
  • Na koniec dodajemy sól do smaku.

Komentarze

Popularne posty