Ciasto czekoladowe z owocami

 Ciasto czekoladowe z owocami 

Ciasto dla wszystkich lubiących słodycze i czekoladę :) Bardzo słodkie, wilgotne, kremowe i owocowe. Czyli jednym słowem pyszne :) Przepis na biszkopt pochodzi z tego przepisu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. 

Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • opakowanie mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
ponadto:
  • szklanka herbaty
  • owoce w syropie
  • dowolne owoce do ozdoby (u mnie banan i pomarańcza)

Przygotowanie:
Biszkopt:

  • Rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy (po jednej łyżce), ubijając do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
  • Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem, przesiewamy przez sito i partiami dodajemy do masy cukowo-jajecznej mieszając już nie mikserem a łyżką, najlepiej drewnianą.
  • Całość przelewamy do formy, wyłożonej papierem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 30 min. do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu biszkopt w foremce upuszczamy z odległości 30 cm na podłogę i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

  • Śmietankę przed użyciem schładzamy przez 12 godz w lodówce. 
  • Do pojemnika wkładamy śmietankę i ubijamy do uzyskania gęstej masy, dodajemy cukier, mascarpone i sok z cytryny i ubijamy dalej, aż powstanie gęsty krem. 

Przygotowanie:

  • Biszkopt kroimy na pół i otrzymujemy dwie części. 
  • Górną część ciasta wkładamy na dno blachy, zwilżamy połową herbaty (u mnie była to jaśminowa)
  • Na spód dajemy połowę kremu z bitej śmietany. 
  • W drugim spodzie przy pomocy kieliszka wycinamy krążki, wyjmujemy i zachowujemy je na później. 
  • Podziurawiony spód układamy na warstwie kremu, i nawilżamy resztą herbaty.
  • W otwory wkładamy owoce odsączone z zalewy i całość pokrywamy kremem, zachowując część do dekoracji.
  • Krążki wycięte z ciasta mielimy na okruszki i obsypujemy wierzch.
  • Dekorujemy ciasto pozostałą śmietaną i owocami.




Komentarze

Popularne posty