Ciasto czekoladowe z owocami
Ciasto czekoladowe z owocami
Ciasto dla wszystkich lubiących słodycze i czekoladę :) Bardzo słodkie, wilgotne, kremowe i owocowe. Czyli jednym słowem pyszne :) Przepis na biszkopt pochodzi z tego przepisu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Składniki:na biszkopt:
- 4 jajka
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- opakowanie mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka herbaty
- owoce w syropie
- dowolne owoce do ozdoby (u mnie banan i pomarańcza)
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy (po jednej łyżce), ubijając do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
- Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem, przesiewamy przez sito i partiami dodajemy do masy cukowo-jajecznej mieszając już nie mikserem a łyżką, najlepiej drewnianą.
- Całość przelewamy do formy, wyłożonej papierem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 30 min. do suchego patyczka.
- Po wyjęciu biszkopt w foremce upuszczamy z odległości 30 cm na podłogę i odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
- Śmietankę przed użyciem schładzamy przez 12 godz w lodówce.
- Do pojemnika wkładamy śmietankę i ubijamy do uzyskania gęstej masy, dodajemy cukier, mascarpone i sok z cytryny i ubijamy dalej, aż powstanie gęsty krem.
Przygotowanie:
- Biszkopt kroimy na pół i otrzymujemy dwie części.
- Górną część ciasta wkładamy na dno blachy, zwilżamy połową herbaty (u mnie była to jaśminowa)
- Na spód dajemy połowę kremu z bitej śmietany.
- W drugim spodzie przy pomocy kieliszka wycinamy krążki, wyjmujemy i zachowujemy je na później.
- Podziurawiony spód układamy na warstwie kremu, i nawilżamy resztą herbaty.
- W otwory wkładamy owoce odsączone z zalewy i całość pokrywamy kremem, zachowując część do dekoracji.
- Krążki wycięte z ciasta mielimy na okruszki i obsypujemy wierzch.
- Dekorujemy ciasto pozostałą śmietaną i owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz