Przejdź do głównej zawartości
Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy
Kolejny przepis na chleb bezglutenowy na bloogu (oprócz tego przepisu) tym razem chleb przypominający smakiem chleb pszenny, dla wszystkich wielbicieli kajzerek :), którzy niestety musza pożegnać się ze smakiem glutenu. Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony z przepisami na słodkości, link tutaj.
Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej, ja użyłam gotowej mieszanki
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 550 ml lekko ciepłej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, z drożdży nie trzeba robić rozczynu.
- Całość przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po 20 min, ciasto przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem i obsypaną bułką tartą (bezglutenową).
- Foremkę z ciastem zostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika (230 st) i pieczemy przez 50-60 min.
Komentarze
Prześlij komentarz