Chleb bezglutenowy


Chleb bezglutenowy


Kolejny przepis na chleb bezglutenowy na bloogu (oprócz tego przepisu) tym razem chleb przypominający smakiem chleb pszenny, dla wszystkich wielbicieli kajzerek :), którzy niestety musza pożegnać się ze smakiem glutenu. Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony z przepisami na słodkości, link tutaj.

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej, ja użyłam gotowej mieszanki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3/4 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 14 g drożdży suchych
  • 550 ml lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, z drożdży nie trzeba robić rozczynu.
  • Całość przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po 20 min, ciasto przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem i obsypaną bułką tartą (bezglutenową). 
  • Foremkę z ciastem zostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika (230 st) i pieczemy przez 50-60 min. 

Komentarze

Popularne posty