Przejdź do głównej zawartości
Babka drożdżowa
Drożdżowa babka bezglutenowa
Święta od zawsze kojarzą mi się z
zapachem ciasta drożdżowego. Pamiętam babcie lub mamę
wygniatającą ciasto, aby było puszyste i elastyczne. Pamiętam
również zapach świeżo wyjętego ciasta z piekarnika i podkradanie okruszków. Zawsze
najbardziej lubiłam takie świeżo wyjęte z piekarnika i takie wykradałam.
Rezygnacja z glutenu musiała zweryfikować moje podejście do słodkości. Dużo
prób musiało przejść przez mój piekarnik zanim znalazłam przepis idealny.
Przepis znaleziony dzięki Olga Smile
i jest zainspirowany tym
przepisem.
- 500 g mąki bezglutenowej
- 400 ml mleka bez laktozy
- ½ szklanki cukru
- 60 g masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży lub 2 czubate łyżeczki drożdży suszonych
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
- skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
- Rodzynki zalewamy gorącą wodę, miseczkę przykrywamy spodkiem i odstawiamy.
- Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, resztą cukru, jajkami i mieszamy.
- Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ciasta, mieszamy. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
- Po tym czasie dodajemy starte skórki z cytrusów i odsączone rodzynki, mieszamy.
- Formę do babki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą bezglutenową.
- Ciasto przekładamy do formy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, przykryte ściereczką.
- Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 60 min.
Komentarze
Prześlij komentarz