Brownie bezglutenowe czekoladowo-bananowe
Brownie bezglutenowe czekoladowo-bananowe
Chciałam zrobić bezglutenową wersję tego ciasta. I wyszło mi coś ... innego niż zamierzałam. Wyszło mi mocno czekoladowe, mocno wytrawne lekko orzechowe, pyszne brownie. Troche inne niż w pierwotnym przepisie ale pyszne.
Składniki:
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki zmielonych orzechów
1/4 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na polewę:
pół tabliczki czekolady
2 łyżki herbaty (w wersji dla dorosłych może być whiskey lub brandy)
2 łyżeczki świeżo zaparzonej kawy
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy olej i cukier i mieszamy.
- Banany rozgniatamy widelcem na gładkie puree i wraz z mlekiem dodajemy do czekoladowej masy i mieszamy na gładką emulsję.
- Mąkę orzechową i ryżową mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 min w 180 st.
- Upieczone ciasto studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy, dodajmy płyny i mieszamy. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i czekamy aż zastygnie.
- Potem można już jeść 😀.
Komentarze
Prześlij komentarz