Bezglutenowy chlebek z kalafiora

Bezglutenowy chlebek z kalafiora

Jak tylko przeczytałam na jakimś forum kulinarnym post o tym, że z kalafiora można upiec pieczywo, od razu musiałam spróbować. Przed nami sezon na kalafiory, więc może zamiast tradycyjnego białego pieczywa, ktoś się odważy na warzywny zamiennik? Oryginalny przepis ten można znaleźć pod tym linkiem.

Składniki:
1 kalafior
1 marchewka
4 łyżki siemienia lnianego
szklanka wody
80 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka czubata curry
sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Kalafior obieramy z liści, i razem z marchewką ścieramy na tarce na małych oczkach.
  2. Siemię lniane mielimy w  młynku, i dosypujemy do warzyw.
  3. Do warzyw dodajemy mąkę i curry, mieszamy wszystko razem.
  4. Dodajemy wodę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  5. Mieszamy wszystko razem i wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, tak żeby ciasto tworzyło 2 cm warstwę.
  6. Formę z chlebkiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 min, w temp. 200 st.
  7. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu przekładamy do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
  8. Kroimy na kromki i przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty