Przejdź do głównej zawartości
Drożdżowe muffinki bezglutenowe z nadzieniem pomarańczowym
Drożdżowe muffinki bezglutenowe z nadzieniem pomarańczowym
Gdy czasem człowiek zagląda do lodówki i widzi tam drożdże, których ważność się kończy to postanawia zrobić muffinki. Chociaż to tylko prawda częściowa, pierwotnie miały to być bułeczki drożdżowe z tego przepisu, ale moje ciasto wyszło wyjątkowo rzadkie i nie wyobrażałam sobie jak z niego formować bułeczki. Dlatego postanowiłam wykorzystać papilotki i formę do muffinek. Jako nadzienie wykorzystałam dżem pomarańczowy z miętą, który od jakiegoś czasu czekał na swoją kolej.
Składniki:
Przygotowanie:
- Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami, solą i olejem
- Mąkę mieszamy z ciepłymi płynami i jogurtem i wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy je w 30 min w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
- Po tym czasie ciasto przekładamy do papilotek, wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą.
- W środek każdej muffinki wkładamy odrobinę dżemu (ja użyłam szprycy do dekoracji tortu i długiej końcówki).
- Całość zostawiamy 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po tym czasie muffinki pieczemy 30 min w 180 st.
Komentarze
Prześlij komentarz