Bezglutenowe muffinki z colą

Bezglutenowe muffinki z colą

Przepis inspirowany przepisem znalezionym w książce "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej, w mojej wersji bezglutenowe. 


Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 ml oleju
  • 160 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka
  • 150 ml napoju gazowego typu cola (lub wody gazowanej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie: 

  • Składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier, wymieszać w jednym naczyniu.
  • W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, colę i olej. 
  • Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st przez 30 min lub do suchego patyczka.










Komentarze

Popularne posty