Bezglutenowe muffinki z colą
Bezglutenowe muffinki z colą
Przepis inspirowany przepisem znalezionym w książce "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej, w mojej wersji bezglutenowe.
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 ml oleju
- 160 g ciemnego cukru muscovado
- 2 jajka
- 150 ml napoju gazowego typu cola (lub wody gazowanej)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier, wymieszać w jednym naczyniu.
- W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, colę i olej.
- Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st przez 30 min lub do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz