Rozkoszne ciasto z rabarbarem :)
Ciasto jest bezglutenową wersją wypieku z tego przepisu.
Składniki:
1,5 szklanki mąki ryżowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
80 g masła, roztopionego i wystudzonego
skórka starta z grejpfruta
3 łyżki soku z grejpfruta
4 łodygi rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i obsypać mąką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Do drugiej miski wbić jajka, żółtka, jogurt, cukier i roztopione masło, całość wymieszać tylko do połączenia składników, żeby zbytnio nie napowietrzyć ciasta.
Mąkę z proszkiem przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodać skórkę i sok z grejpfruta, wymieszać.
Masę przełożyć do formy, na wierzchu pookładać kawałki rabarbaru. Całość obsypać cukrem brązowym i włożyć do piekarnika. Piec 1 godz.
Komentarze
Prześlij komentarz