Przejdź do głównej zawartości
Kurczak w sosie z botwinki
Kurczak w sosie z botwinki
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście curry
1 łyżeczka liści z kozieradki
szczypta imbiru
szczypta pieprzu cayenne
pęczek botwinki
szklanka rosołu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego
pierś z kurczaka
sól, pieprz
papryka wędzona ostra
mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekroić na połówki, i każdą połówkę na pół w poprzek. Doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną, odstawić w chłodne miejsce.
Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w kosteczkę, curry, kozieradkę i pieprz cayenne. Dodać buraczki pokrojone w półplasterki i całość podsmażyć aż cebulka się zezłoci i zmięknie.
Po tym czasie dodać pół szklanki zimnego rosołu, i liście botwinki pokrojone w kosteczkę. Całość poddusić ok 5 min.
Pierś z kurczaka obtoczyć w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Pozostałą część rosołu wymieszać z mąką ziemniaczaną i sosem sojowym, i dodać do gotującego się rosołu z botwinką., wymieszać intensywnie i doprowadzić do wrzenia.
Gdy pierś z kurczaka się podpiecze dodać bulion z botwinką, całość dusić ok 5 min.
Ja podaje z makaronem sojowym.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz