Bananowy chlebek z rabarbatem


Bananowy chlebek z rabarbarem

Przepis pochodzi z tej strony. U mnie w wersji bezglutenowej.

Składniki:
3 banany bardzo dojrzałe
pół szklanki oleju
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki mąki bezglutenowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
szczypta 
5 łodyg rabarbaru

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Do kielicha blendera włożyć banany, olej i cukier, zblendować. 
Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do masy bananowej i całość ponownie zblendować do powstania gładkiej emulsji.
W dużej misce wymieszać suche składniki, dodać zblendowane składniki, całość wymieszać.
Łodygi rabarbaru pokroić w kawałki i dodać do masy, krótko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem.
Całość piec ok 60 min.


Komentarze

Popularne posty