Chleb czosnkowy odrywany (bezglutenowy)

Chleb czosnkowy odrywany (bezglutenowy)

Przepis jest bezglutenową wersją tego przepisu.

Składniki na ciasto:
400 g mąki bezglutenowej (plus ok 50 g ekstra)
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
85 ml mleka
60 ml wody
55 g roztopionego masła
2 jajka
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii


Składniki na nadzienie:
40 g masła roztopionego
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
2 łyżeczki bazylii suszonej

Przygotowanie:
Z drożdży zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z cukrem i połową ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
Mąkę wymieszać z rozczynem i pozostałymi składnikami, wymieszać dokładnie. Roztopione i schłodzone masło dodać do masy, i dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli będzie za wilgotne, dodać trochę mąki, ale należy uważać żeby ciasto nie było za suche. Ciasto odłożyć na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować masłem roztopionym, rozłożyć na nim ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i obsypać bazylią. Całość pokroić na prostokąty 10x5 cm, i układać w sztorc w keksówcę, tak żeby zostało trochę miejsca. 
Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, chleb piec ok 30 min a następnie lekko przestudzić w formie.


Komentarze

Popularne posty