Przejdź do głównej zawartości
Risotto z botwinką
Risotto z botwinką
Składniki:
2 + 1 łyżki oleju
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
botwinka
1 szklanka ryżu
1 marchewka
2 szklanki rosołu
sól i pieprz
1 łyżeczka tymianku
natka pietruszki
Przygotowanie:
2 łyżki oleju podgrzać na patelni. Dodać cebulkę i czosnek posiekany w kostkę, podsmażyć razem, dorzucić kilka gałązek pietruszki i smażyć razem, do czasu aż cebula zmięknie.
Marchewkę posiekać w plasterki a botwinkę posiekać na drobno (listki i buraczki) i dodać do cebulki, razem podsmażyć ok 5 min.
Ryż wypłukać kilkakrotnie w wodzie. Do podsmażonej cebuli dodać ryż, pozostały olej, i podsmażyć razem ok 5 min.
Dodać rosół i tymianek dusić razem ok 15 min.
Natkę pietruszki posiekać na drobno i dodać do risotto, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i zajadać ze smakiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz