Chleb bezglutenowy po włosku

Chleb bezglutenowy po włosku 

Składniki:
30 g świeżych drożdży 
1 łyżka cukru
200 g mleka 
60 ml wody
400 g mieszanki bezglutenowej
2 jajka
2 ząbki czosnku
80 g oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
6 pomidorów suszonych w oleju 

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, 100 ml mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować i podwoi swoją objętość (czyli ok 10-15 min).
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, wodę, pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i  wymieszać przy pomocy miksera i końcówek - haków. Dodać olej z suszonych pomidorów, zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszać do czasu aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia. 
Po tym czasie do ciasta dodać suszone pomidory pokrojone w grubą kostkę, wymieszać ponownie. Formę do pieczenia wysmarować oleje i przełożyć ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 st, włożyć ciasto i piec ok 1 godz. do suchego patyczka. 
Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Komentarze

Popularne posty