Babeczki z rabarbarem i bezą


Babeczki z rabarbarem i bezą

Przepis jest bezglutenową wariacją przepisu na Babeczki z agrestem i bezą, pochodzący z książki Moje wypieki i desery, autorstwa Doroty Świątkowskiej.

Składniki:
100 g mąki ryżowej
120 g oleju kokosowego
100 g cukru
1 dużo jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rabarbar

na bezę:
2 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z limonki
skórka starta z połowy limonki

Przygotowanie:
Piekarnik  nagrzać do 150 st.
Olej kokosowy wymieszać z cukrem, dodać jajko i razem wymieszać do połączenia składników.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać szpatułką.
 Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości.
Na ciasto nałożyć plasterki rabarbaru.

Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce do czasu aż powstanie gładka masa i kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
Dodać skórkę i sok z limonki, wymieszać szpatułką.
Bezę nałożyć na babeczki, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min (do suchego patyczka).



Komentarze

Popularne posty