Chleb bezglutenowy po grecku


Chleb bezglutenowy po grecku

Składniki:

40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
60 ml wody
200 g mleka 
400 g mieszanki bezglutenowej
2 jajka
2 ząbki czosnku
100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
1 łyżeczka czarnuszki 
1 łyżeczka majeranku
10 liści laurowych 
cebulka ze szczypiorkiem
2 gałązki pietruszki
2 gałązki selera
10 oliwek
1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:
Z drożdży, cukru, 100 ml letniego mleka i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, wodę, jajka i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość wymieszać mikserem z hakami, do uzyskania gładkiej masy. 
Dodać masło i wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
Ciasto zostawić na 1 godz do wyrośnięcia w ciepłe miejscu przykryte ściereczką. 
Po tym czasie do ciasta dodać oliwki, posiekaną cebulkę ze szczypiorem, seler i pietruszkę, wymieszać z ciastem. 
Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć liśćmi laurowymi. Ciasto przełożyć do tak przygotowanej formy i posypać solą. Zostawić 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 200 st., włożyć chleb i piec 60 min.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zostawić 30 min., po tym czasie wyjąć z formy i zostawić do wystygnięcia.
Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty