Pomidorowa botwinka z soczewicą


Pomidorowa botwinka z soczewicą 

Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku

Składniki:
na bulion:
1,5 l wody
pęczek młodej włoszczyzny
cebula
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu ziarnistego
1 łyżka sosu sojowego

na zupę:
olej
cebulka ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
pęczek botwinki
sól
1 łyżeczka papryki wędzonej
puszka pomidorów
100 g soczewicy czerwonej
3 duże ziemniaki
pęczek koperku
1 łyżka mleka kokosowego
sól i pieprz

Przygotowanie: 
Z warzyw i przypraw ugotować bulion, następnie przefiltrować.
W garnku rozgrzać olej. Cebulę ze szczypiorkiem posiekać w drobną kosteczkę, a czosnek w plasterki, dorzucić do oleju i smażyć razem ok 1 min.
Botwinkę posiekać na kawałki, dorzucić do podsmażonej cebulki, doprawić solą i papryką wędzoną, smażyć pod przykryciem ok 6 min do czasu aż zmięknie.
Ziemniaki obrać ze skórki, posiekać w kosteczkę. Z koperku odzielić wierzchołki i łodygi,łodygi posiekać na drobno.
Do podduszonej botwinki dodać pomidory, soczewicę, ziemniaki i łodygi koperku, wlać cały bulion. Całość gotować ok 20 min, do czasu aż soczewica i ziemniaki zmiękną. 
Zupę doprawić mlekiem kokosowym, solą i pieprzem, wymieszać i zagotować, po czym zestawić z ognia. Przed podaniem posypać koperkiem. 
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty