Tiramisu z borówkami (bezjajeczne)

Tiramisu z borówkami (bezjajeczne)

Składniki:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
18 sztuk podłużnych biszkoptów ladyfingers
3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
200 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
30 ml likieru kawowego
200 g borówki amerykańskiej
2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę ubić za pomocą miksera na sztywno, dodać cukier, następnie po łyżce mascarpone i krótko miksować – tylko do połączenia się składników, na koniec dodać likier kawowy i ponownie krótko wymieszać aby uzyskać gładki, zwarty krem.
Biszkopty krótko namoczyć w przestudzonej kawie i ułożyć jedną warstwę na dnie naczynia, na biszkopty wyłożyć połowę masy śmietanowo-serowej, posypać wierzch kakao, nałożyć połowę borówek i ponownie ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą i masy śmietanowo- serowej, posypać kakao i wyłożyć na wierzch borówki.
Całość schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.
Przepis pochodzi ze strony zmysłowe smaki.

Komentarze

Popularne posty