Sałatka z kaszą gryczaną i pomidorkami

Sałatka z kaszą gryczaną i pomidorkami

Składniki:
100 g kaszy gryczanej
200 ml bulionu warzywnego
500 g pomidorków koktajlowych
250 g fasoli czerwonej
pęczek natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżeczki nasion czarnuszki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy ostrej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę ugotować w bulionie, na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min nie mieszając. Zostawić do ostudzenia.
Do ostudzonej kaszy dodać pokrojone pomidorki, czerwoną fasolę, posiekane zioła, pestki i nasiona. Całość wymieszać.
W mniejszej miseczce połączyć olej, musztardę, miód, ocet jabłkowy, doprawić solą i pieprzem. Dodać do kaszy i ponownie wymieszać.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia ŚródziemnoPolska.

Komentarze

Popularne posty