Humus z suszonymi pomidorami


Humus z suszonymi pomidorami

Składniki:
200 g suchej soczewicy (lub 400 g ze słoika)
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka
1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę z suszonych pomidorów i zacząć miksować. Dodawać stopniowo po 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy gdyby było za ciężko miksować.
Gdy masa będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować na gładką konsystencję.
Wymieszać z resztą posiekanych suszonych pomidorów. 
Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.

Komentarze

Popularne posty