Pasztet z cukinii



Pasztet z cukinii

Składniki:
1 kg cukinii (3 średnie sztuki)
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3/4 szklanki bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano

Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć, przyciąć na końcach, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce ale o małych oczkach.
Cukinię i cebulę umieścić w większej misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dokładnie odsączyć (dociskać dłonią aby pozbyć się jak największej ilości soków).
Do odciśniętej cukinii dodać obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka. Doprawić pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wyrobić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę cukiniową wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 15 minut (lub nieco dłużej, do zrumienienia). Całkowicie ostudzić.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.


 

Komentarze

Popularne posty