Drożdżówki z owocami


Drożdżówki z owocami

Składniki:

Ciasto
100 g masła
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) drobnego cukru + 1 łyżka
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (60 ml) mleka pełnotłustego + 1 łyżka
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka sklepowego
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

300 g owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady, posiekanej drobno

Lukier cytrynowy
sok z ½ cytryny
½ szklanki (50 g) cukru pudru

Przygotowanie:
Miasto roztopić na patelni z jasnym dnem, gotować na średniej mocy, aż nabierze ciemno bursztynowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć (ok 6 min). Pamiętać o częstym mieszaniu.
Do miski miksera wrzucić mąkę, 50 g cukru, drożdże i sól, wymieszać. Dodać mleko, wanilię, 1 jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. Wyrabiać na małej mocy, caly czas dodając po 1 łyżce palonego masła. Po wmieszaniu masła, wyrabiać ok 8 min aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny. 

Jagody wymieszać z mąką ziemniaczana i pozostałą 1 łyżką cukru.

Ciasto drożdżowe wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm. Wyłożyć jagody, zostawiając ok 1 cm od brzegów. Całość posypać białą czekoladą. Zaczynając od dłuższego brzegu, zrolować ciasto, starając się robić to jak najciaśniej. Odciąć krańce, a resztę rulonu pokroić na 9 głównych kawałków. Wyłożyć je na blachę wyłożoną wcześniej papierem, zachowując odstępy.

Z 1 jajka i łyżki mleka zrobić glazurę mieszając. Posmarować glazurą ciasto drożdżówek. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 st (góra-dół). Jagodzianki posmarować glazurą, Piec je ok 15 min aż będzie wyrośnięte i przyrumienione.

Sok z cytryny zagotowywać, dodać cukier puder cały czas mieszając. Lukier powinien być gęsty i lejący, polać drożdżówki.

Przepis pochodzi ze strony rozkoszny.pl.



Komentarze

Popularne posty