Przygotowanie:
Miasto roztopić na patelni z jasnym dnem, gotować na średniej mocy, aż nabierze ciemno bursztynowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć (ok 6 min). Pamiętać o częstym mieszaniu.
Do miski miksera wrzucić mąkę, 50 g cukru, drożdże i sól, wymieszać. Dodać mleko, wanilię, 1 jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. Wyrabiać na małej mocy, caly czas dodając po 1 łyżce palonego masła. Po wmieszaniu masła, wyrabiać ok 8 min aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczana i pozostałą 1 łyżką cukru.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm. Wyłożyć jagody, zostawiając ok 1 cm od brzegów. Całość posypać białą czekoladą. Zaczynając od dłuższego brzegu, zrolować ciasto, starając się robić to jak najciaśniej. Odciąć krańce, a resztę rulonu pokroić na 9 głównych kawałków. Wyłożyć je na blachę wyłożoną wcześniej papierem, zachowując odstępy.
Z 1 jajka i łyżki mleka zrobić glazurę mieszając. Posmarować glazurą ciasto drożdżówek. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 st (góra-dół). Jagodzianki posmarować glazurą, Piec je ok 15 min aż będzie wyrośnięte i przyrumienione.
Komentarze
Prześlij komentarz