Babka marmurkowa z wiśniami


Babka marmurkowa z wiśniami

4 duże jajka (L)
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi, cornstarch)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych lub świeżych
Jajka ocieplić w temp. pokojowej lub szybciej - w misce z ciepłą wodą (ciepłe jajka lepiej się ubijają).
Wiśnie rozmrozić. Długą formę keksową (ok. 30 cm) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do większej miski wbić jajka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie wymieszać. Rozdzielić na 2 miski. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Ubitą masę jajeczną dodać po połowie do dwóch misek z mąkami. Każdą oddzielnie zmiksować mikserem na małych obrotach ewentualnie wymieszać łyżką lub rózgą.
Wlać po połowie oleju do każdej miski i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto (lub wymieszać). Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.
Masę wykładać do przygotowanej formy naprzemian jasne i ciemne ciasto, gdzieniegdzie wkładać wiśnie. Ciasta nie będzie dużo, zajmie nie więcej niż 1/3 formy.
Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.
 

Komentarze

Popularne posty