Wegański bigos z boczniakami :)

Składniki  na 4 porcje:

pół cebuli
2 łyżki oleju

2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 owoc jałowca
1 goździk
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki wędzonej 
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki tymianku

250 g kiszonej kapusty
pół szklanki wody 

4 łyżki soczewicy zielonej

250 g białej kapusty
pół jabłka
1/4 szklanki wody
1 łyżka syropu z agawy
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 suszone śliwki
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz 

100 g boczniaków

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną na drobno. Podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy i smażyć razem ok 3 min.

Kapustę kiszoną odpłukać, posiekać na drobno i przełożyć do garnka. Dodać wodę i dusić razem ok 45 min. 

W międzyczasie soczewicę ugotować na sypko. Kapustę posiekać na drobno a jabłko zetrzeć na tarce. Do kapusty duszonej dodać odcedzoną soczewicę, kapustę białą, starte jabłko i pozostałe składniki. Całość dusić co najmniej 4 godziny. 

Na dużej patelni rozgrzać sporą porcje oleju,  wrzucić boczniaki pokrojone w paski i smażyć z obu stron ok 2 min. 

Przepis pochodzi ze strony jadłonomia.

Komentarze

Popularne posty