Przejdź do głównej zawartości
Wegański bigos z boczniakami :)
Składniki na 4 porcje:
pół cebuli
2 łyżki oleju
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 owoc jałowca
1 goździk
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki tymianku
250 g kiszonej kapusty
pół szklanki wody
4 łyżki soczewicy zielonej
250 g białej kapusty
pół jabłka
1/4 szklanki wody
1 łyżka syropu z agawy
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 suszone śliwki
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
100 g boczniaków
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną na drobno. Podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy i smażyć razem ok 3 min.
Kapustę kiszoną odpłukać, posiekać na drobno i przełożyć do garnka. Dodać wodę i dusić razem ok 45 min.
W międzyczasie soczewicę ugotować na sypko. Kapustę posiekać na drobno a jabłko zetrzeć na tarce. Do kapusty duszonej dodać odcedzoną soczewicę, kapustę białą, starte jabłko i pozostałe składniki. Całość dusić co najmniej 4 godziny.
Na dużej patelni rozgrzać sporą porcje oleju, wrzucić boczniaki pokrojone w paski i smażyć z obu stron ok 2 min.
Przepis pochodzi ze strony jadłonomia.
Komentarze
Prześlij komentarz