Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki (na foremkę 20x11):

40 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 ml (pół szklanki) mleka
90 g mąki pszennej
30 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
 2 banany

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać czekoladę posiekaną na kawałeczki, wymieszać całość. Odstawić do lekkiego wystudzenia. 

Jajka utrzeć w całości z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać masę czekoladową w dwóch turach, ubijając. Suche składniki dodawać na zmianę z mlekiem, wymieszać szpatułką lub łopatką tylko do połączenia składników. 

Banany pokroić w plastry, dodać do ciasta i wymieszać. 

Ciasto przełożyć do formy wcześniej wyłożoną papierem i natłuszczoną. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 min w 180 st. 

Sprawdzając patyczkiem – nie może być na nim śladów surowego ciasta, ale może być oblepiony od czekolady (ciasto pieczone zbyt długo będzie suche). Wyjąć, wystudzić w formie.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty