Przejdź do głównej zawartości
Kopytka szpinakowe
Składniki:
3 ziemniaki
pół cebuli
1 pasterek boczku
czosnek
papryka ostra
papryka słodka
200 g mrożonego szpinaku
2 łyżki groszku konserwowego
1 łyżka tartego sera
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
Boczek pokroić na drobno wrzucić na patelnie i podsmażyć. Dodać cebulę posiekaną na drobno i przyprawy, całość zasmażyć. Na koniec dodać szpinak, całość wymieszać i dusić razem do czasu aż płyn odparuje.
Ziemniaki utrzeć w prasce z groszkiem. Dodać ser, mąkę i przestudzony szpinak. Całość wymieszać, z ciasta ulepić wałek, a następnie wycinać kopytka.
Zagotować wodę, posolić i na wrzątek wrzucać kluski. Poczekać, aż wypłyną na powierzchnię i przetrzymać je ok 2 min. Po tym czasie wyjmować na talerze.
Komentarze
Prześlij komentarz