Kopytka szpinakowe 

Składniki:

3 ziemniaki

pół cebuli 
1 pasterek boczku
czosnek
papryka ostra
papryka słodka
200 g mrożonego szpinaku

2 łyżki groszku konserwowego
1 łyżka tartego sera
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. 

Boczek pokroić na drobno wrzucić na patelnie i podsmażyć. Dodać cebulę posiekaną na drobno i przyprawy, całość zasmażyć. Na koniec dodać szpinak, całość wymieszać i dusić razem do czasu aż płyn odparuje. 

Ziemniaki utrzeć w prasce z groszkiem. Dodać ser, mąkę i przestudzony szpinak. Całość wymieszać, z ciasta ulepić wałek, a następnie wycinać kopytka. 

Zagotować wodę, posolić i na wrzątek wrzucać kluski. Poczekać, aż wypłyną na powierzchnię i przetrzymać je ok 2 min. Po tym czasie wyjmować na talerze. 

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty