Placki serowe z jabłkiem 

Składniki  (na dwie porcje):

130 g twarogu
2 jajka
pół łyżeczki cukru waniliowego
1 jabłko
1 łyżka cukru
2 czubate łyżki mąki
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jajka podzielić na białka i żółtka. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, dodać wraz z twarogiem i mąką do masy jajecznej, całość wymieszać przy pomocy miksera. Białka utrzeć na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do masy twarogowej.

Rozgrzać patenie, można dodać i rozgrzać na patelni olej lub masło, ale nie jest to konieczne.  Na patelnie nakładać ciasto - 1 łyżka masy na 1 pacek, całość smażyć ok 2 min, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 min. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy a następnie na talerz.

Podawać z sosem czekoladowym lub cukrem pudrem. Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku

Komentarze

Popularne posty