Przejdź do głównej zawartości
Placki serowe z jabłkiem
Składniki (na dwie porcje):
130 g twarogu
2 jajka
pół łyżeczki cukru waniliowego
1 jabłko
1 łyżka cukru
2 czubate łyżki mąki
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jajka podzielić na białka i żółtka. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, dodać wraz z twarogiem i mąką do masy jajecznej, całość wymieszać przy pomocy miksera. Białka utrzeć na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do masy twarogowej.
Rozgrzać patenie, można dodać i rozgrzać na patelni olej lub masło, ale nie jest to konieczne. Na patelnie nakładać ciasto - 1 łyżka masy na 1 pacek, całość smażyć ok 2 min, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 min. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy a następnie na talerz.
Podawać z sosem czekoladowym lub cukrem pudrem. Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz