Racuchy bezglutenowe z jabłkami

 

Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 200 g mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki uniwersalnej Bezgluten)
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
2 jabłkaPrzygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, 100 ml mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować i podwoi swoją objętość (czyli ok 10-15 min).
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i  wymieszać przy pomocy miksera i końcówek - haków. Całość mieszać do czasu aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia. 
Po tym czasie do ciasta dodać jabłka pokrojone w kosteczkę. Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron.



Komentarze

Popularne posty