Racuchy bezglutenowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego
- 200 g mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki uniwersalnej Bezgluten)
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- olej do smażenia
Drożdże wymieszać z cukrem, 100 ml mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować i podwoi swoją objętość (czyli ok 10-15 min).
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i wymieszać przy pomocy miksera i końcówek - haków. Całość mieszać do czasu aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie do ciasta dodać jabłka pokrojone w kosteczkę. Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz