Bułki bezglutenowe
Wszystko zaczyna się od mąki, szczególnie w przypadku tak wrażliwych wypieków jak chleb czy bułki. Już nasze babcie wiedziały, że upiec chleb to poważna i ciężka sprawa, zarówno w przenośni jak i dosłownie, bo trzeba włożyć trochę siły fizycznej w jego wykonanie. Problem jest jeszcze większy gdy ktoś rezygnuje z glutenu w diecie. Składnik ten oprócz tego, że jest odpowiedzialny za nietolerancje i alergie pokarmowe, jest również doskonałym "spoiwem" odpowiedzialnym za puszystość i właściwe połączenie składników. Dlatego tak trudno upiec dobry chleb bezglutenowy, który będzie zarówno puszysty jak i nie będzie się rozpadał. Dlatego każda znaleziona, dobra mieszanka jest na wagę złota. Do tego wypieku wykorzystałam mieszankę do wypieku chleba firmy Bezgluten.
Składniki:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 g mleka
60 ml wody
400 g mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba
2 jajka
100 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, 100 ml mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować i podwoi swoją objętość (czyli ok 10-15 min).
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, wodę, pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i wymieszać. Dodać wystudzone, roztopione masło. Całość mieszać do czasu aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie formułować bułki na blaszce do pieczenia, przykrytej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st., włożyć ciasto i piec ok 20 min do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz