Chleb z drożdżami i kaszą gryczaną (bez glutenu)


Chleb z drożdżami i kaszą gryczaną (bez glutenu) 


Składniki:
25 dag kaszy gryczanej niepalonej zmielonej w młynku
50 g mąki kukurydzianej
20 g świeżych drożdży,
300 ml letniej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
pół szklanki siemienia lnianego

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować i podwoi swoją objętość (czyli ok 10-15 min).
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże i  wymieszać.
Całość mieszać do czasu aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 
Po tym czasie czasie ciasto wymieszać, przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce 15 min.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika (200 st) i piec 45 min. 

Komentarze

Popularne posty