Nalesniki ze szpinakiem

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem

Składniki: 
na ciasto: pęczek bazylii
                1,5 szklanki mleka roślinnego
                2 jajka
                100 g mąki (ja użyłam mieszanki bezglutenowej z filmy Bezgluten)
                1 łyżka oleju
                szczypta soli
                olej do smażenia
nadzienie: 2 ząbki czosnku
                  łyżka oleju
                  450 g szpinaku mrożonego
                  łyżka śmietany
                  50 g sera z niebieską pleśnią
                  sól i pierz do smaku

Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Ciasto nakładać na patelnie i smażyć naleśniki z obu stron. 

Nadzienie:
Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek pokojony na drobno i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak mrożony i smażyć do czasu aż całkowicie się rozmrozi. Po tym czasie dodać ser pleśniowy i dusić razem ok 5 min. Po tym czasie dodać śmietanę i dusić całość ok 5 min. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Nadzienie nakładać na naleśnik, zwijać razem i zajadać ze smakiem.

Komentarze

Popularne posty