Poniedziałkowa zupa tajska
Poniedziałkowa zupa tajska
Nie wiem jak u Was kulinarnie wyglądały poniedziałki, ale w moim domu rodzinnym gościła na stole pomidorowa. Moja mama wykorzystywała rosół z niedzieli, warzywa i mięso. Dzisiaj ode mnie trochę inna propozycja wykorzystania zupy z dnia poprzedniego, będzie to polska wersja zupy tajskiej, w klimacie zero-waste, ekologicznie, warzywnie i ostro :). Przepis ten powstał na podstawie przepisu z kwestii smaku z drobnymi zmianami.
Do przygotowania zupy potrzebne będą:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- pół ostrej papryczki
- ząbek czosnku
- poł cebuli
- pół bakłażana
- po połowie papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 1 łyżeczka przyprawy curry (spora)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 l rosołu (lub bulionu mięsno-warzywnego, lub warzywnego)
- 100 g makaronu ryżowego
- 150 ml mleka kokosowego
- ja jeszcze wykorzystałam ugotowane w rosole udko, w oryginalnym przepisie jest 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- opcjonalnie marchewka ugotowana w bulionie
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Do przygotowania zupy wykorzystujemy garnek z grubym dnem. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, i wrzucamy imbir, papryczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
- Do przypraw dodajemy mięso, pokrojone w kawałeczki, jeśli używamy mięsa wcześniej ugotowanego, nie należy się przejmować krojeniem na zgrabne kawałki, i tak w czasie gotowania się rozpadnie. Jeśli mamy pierś z kurczaka to kroimy ją tak jak lubimy najbardziej i wrzucamy do przypraw :). Całość smażymy ok 3 min.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do mięsa, smażymy razem ok 1 min.
- Następnie kroimy pozostałe warzywa, ja papryki pokroiłam w drobna kosteczkę, cukinie w półplasterki a bakłażana w słupki. Marchewkę z rosołu posiekłam na plasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka z mięsem, smażymy razem ok 2 min, często mieszając.
- Po tym czasie do garnka dodać curry, sos sojowy i cukier. Wymieszać (danie pachnie niesamowicie w tym momencie :) ) i podgrzać razem.
- Wlać rosół i doprowadzić zupę do wrzenia. Do gotującej się zupy dodać suchy makaron , po czym gotować ok 5 min.
- Po tym czasie do garnka wlać mleko kokosowe, wymieszać i ostawić z ognia.
- Do gotowej zupy dodać drobno posiekany szczypiorek
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz