Pieczone tofu

Pieczone tofu

Tofu czyli twarożek sojowy produkowany z mleka sojowego, wynaleziony ponad 2000 lat temu w Chinach. Według legendy chiński kucharz Liu An przypadkowo zmieszał świeże mleko sojowe z nigari, czyli koagulantem, produkowanym z wody morskiej po usunięci soli.

Dzisiaj przepis na tofu pieczone z brokułem, frytkami z batata i puree z kukurydzy (z tego przepisu puree z kukurydzy). 

Składniki:

  • 120 g tofu wędzonego
  • oliwa z oliwek z przyprawami (ja użyłam oliwy z tego przepisu aromatyczna oliwa)
  • brokłuł
  • cebula
  • 1 batat

Przygotowanie: 

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Tofu kroimy na plasterki, brokuła dzielimy na różyczki, cebulę w piórka a batata w kształt frytek.
  • Całość układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • warzywa i tofu smarujemy oliwą z przyprawami.
  • Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 min.
  • Całość podajemy z puree z kukurydzy.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty