Pieczone tofu
Tofu czyli twarożek sojowy produkowany z mleka sojowego, wynaleziony ponad 2000 lat temu w Chinach. Według legendy chiński kucharz Liu An przypadkowo zmieszał świeże mleko sojowe z nigari, czyli koagulantem, produkowanym z wody morskiej po usunięci soli.
Dzisiaj przepis na tofu pieczone z brokułem, frytkami z batata i puree z kukurydzy (z tego przepisu puree z kukurydzy).
Składniki:
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Tofu kroimy na plasterki, brokuła dzielimy na różyczki, cebulę w piórka a batata w kształt frytek.
- Całość układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- warzywa i tofu smarujemy oliwą z przyprawami.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 min.
- Całość podajemy z puree z kukurydzy.
Komentarze
Prześlij komentarz