Leczo






Leczo

 Kwarantanna w pełni, zapasy świeżych warzyw zrobione, więc można przygotować coś pysznego. Dzisiaj takie leczo jak lubię najbardziej, pełne warzyw, gęste i dobrze przyprawione:) A zatem zaczynajmy!

Składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek kiełbaski
  • pół cukinii
  • pół bakłażana
  • połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarenka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 250 g pomidorów krojonych w puszce
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 
  • Olej podgrzewamy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy, dodajemy paprykę wędzoną, mieszamy.
  • Po chwili wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, smażymy do czasu aż zmięknie.
  • Kiełbaskę kroimy w półplasterki, dorzucamy do cebuli i smażymy razem.
  • Warzywa kroimy: paprykę w kostkę, bakłażana w słupki a cukinie w grubą kostkę, wrzucamy do garnka z cebulką. Dorzucamy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sos sojowy. Całość mieszamy.
  • Garnek przykrywamy i dusimy warzywa z kiełbaską, przez 15 min., na małym ogniu.
  • Po tym czasie dorzucamy pomidory, mieszamy i oregano i dusimy całość przez 10 min. 
  • Po tym czasie dodajmy sól i pieprz do smaku.
Danie gotowe :) Najlepsze gorące, gęste, aromatyczne i pachnące
Smacznego:) 


Komentarze

Popularne posty