Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej 

 Mój ulubiony chleb bezglutenowy. Jednak wykluczenie glutenu z jadłospisu zmienia podejście człowieka do prostych czynności, takich jak jedzenie chleba :) Chociaż na rynku dostępnych jest wiele bezglutenowych chlebków, to jednak przerażający jest skład tych produktów i mam wrażenie, że jedzenie glutenu jest już zdrowsze a z kolei zrobienie chleba samemu oprócz pewności tego co jest w środku, jest również proste i przyjemne. 

Składniki: 

  • 400 g kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka soli morskiej

Przygotowanie: 
  • Kasze zalewamy letnią wodą i zostawiamy na 48 godz. W tym czasie mieszamy kilkakrotnie drewnianą łyżką.
  • Po tym czasie całość blendujemy, wylewamy do keksówki, wcześniej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. 
  • Formę przykrywamy lnianą ścieżeczką i zostawiamy na 24 godz. w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 50-60 min. 




Komentarze

Popularne posty