Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej
Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej
Mój ulubiony chleb bezglutenowy. Jednak wykluczenie glutenu z jadłospisu zmienia podejście człowieka do prostych czynności, takich jak jedzenie chleba :) Chociaż na rynku dostępnych jest wiele bezglutenowych chlebków, to jednak przerażający jest skład tych produktów i mam wrażenie, że jedzenie glutenu jest już zdrowsze a z kolei zrobienie chleba samemu oprócz pewności tego co jest w środku, jest również proste i przyjemne.
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej białej niepalonej
- 400 ml wody
- 1 łyżka soli morskiej
-
Kasze zalewamy letnią wodą i zostawiamy na 48 godz. W tym czasie mieszamy kilkakrotnie drewnianą łyżką.
-
Po tym czasie całość blendujemy, wylewamy do keksówki, wcześniej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
-
Formę przykrywamy lnianą ścieżeczką i zostawiamy na 24 godz. w ciepłym miejscu.
-
Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 50-60 min.
Mój ulubiony chleb bezglutenowy. Jednak wykluczenie glutenu z jadłospisu zmienia podejście człowieka do prostych czynności, takich jak jedzenie chleba :) Chociaż na rynku dostępnych jest wiele bezglutenowych chlebków, to jednak przerażający jest skład tych produktów i mam wrażenie, że jedzenie glutenu jest już zdrowsze a z kolei zrobienie chleba samemu oprócz pewności tego co jest w środku, jest również proste i przyjemne.
- Kasze zalewamy letnią wodą i zostawiamy na 48 godz. W tym czasie mieszamy kilkakrotnie drewnianą łyżką.
- Po tym czasie całość blendujemy, wylewamy do keksówki, wcześniej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
- Formę przykrywamy lnianą ścieżeczką i zostawiamy na 24 godz. w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 50-60 min.
Komentarze
Prześlij komentarz