Szarlotka z lekką budyniową pianką

Szarlotka z lekką budyniową pianką

Składniki na ciasto kruche: 
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
200 g masła, zimnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Nadzienie jabłkowe:
1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (można wykonać dzień wcześniej).
Blachę o wymiarach 34 x 23 cm (lub trochę mniejszą) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 18 minut. 

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce posiekać w grubszą kostkę bezpośrednio do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i odparowania soków. Na sam koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać.

W misie miksera umieścić białka i rozpocząć ubijanie. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać przesiany proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, spód ciasta (może być ciepły) wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe i wyrównać. Następnie na wierzch wyłożyć ubitą piankę budyniową. Na nią zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.


Komentarze

Popularne posty