Szarlotka z lekką budyniową pianką
Szarlotka z lekką budyniową pianką
Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)200 g masła, zimnego1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtek
Nadzienie jabłkowe:1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych2 łyżki cukrusok wyciśnięty z 1 małej cytryny1 łyżeczka cynamonu1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Delikatna budyniowa pianka:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Komentarze
Prześlij komentarz