Francuskie ciasto z jabłkami

Francuskie ciasto z jabłkami 

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jabłka
2 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki ciemnego rumu
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
115 g masła, roztopionego i przestudzonego

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Jabłka (jędrne i kwaśne) obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą 2 – 2,5 cm kostkę.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Roztrzepać, tylko do połączenia i ubić (dosłownie przez chwilę) do otrzymania jednolitej mieszanki (gładkiej emulsji) i lekkiego spienienia. Dodać rum i wanilię, zmiksować. Dodać roztopione i przestudzone masło, następnie przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wymieszać z kawałkami jabłek, by były pokryte ciastem.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty