Ratatouille

Ratatouille

Składniki:

1  cukinia 
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu
3 łyżki oleju
pół puszki pomidorów pokrojonych
1 łyżka cukru
1 łyżka ziół prowansalskich
150 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Przygotowanie:

Bakłażan pokroić w grubszą kostkę, posolić, wymieszać i odstawić na 20 min. Po tym czasie warzywo odsączyć ręcznikiem papierowym. Cukinię i papryki pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Następnie posypać cukrem i smażyć, aż się lekko skarmelizuje. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy, krótko podsmażyć razem. Następnie dodać pozostałe warzywa, wlać bulion, przyprawy i dusić ok 25 min. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Całość posypać natką pietruszki.

Przepis pochodzi z bloga pysznie czy przepysznie.

Komentarze

Popularne posty