Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami 

Składniki:
3 dużej jajka (temp. pokojowa)
250 g zmielonego twarogu
70 g masła
700 g gruszek
320 g (2 szklanki) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
b. mała szczypta soli
1 i 1/2 szklanki cukru lub c. pudru
po 1 łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego
POSYPKA
30 g płatków migdałów
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Jajka i twaróg wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić. Masło roztopić i ostudzić.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować formę.
W mikserze dokładnie ubić ogrzane jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 7 minut).
Dodać twaróg oraz aromaty i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera. Tak samo wmiksować masło, a na koniec mąkę z proszkiem i solą (można też mieszać składniki łopatką).
Łyżką wymieszać z gruszkami i wyłożyć do tortownicy. W oddzielnej misce palcami połączyć składniki posypki, rozłożyć na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).


Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.

Komentarze

Popularne posty