Drożdżówki z nutellą

Drożdżówki z nutellą 

Składniki: 
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka

Dodatkowo:
nutella (1 mały słoiczek 400 g, nie będzie cały zużuty)

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku

Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Nutellę lekko podgrzać w mikrofali – ciepła jest rzadsza i lepiej się nią smaruje ciasto.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 13 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek, który na wierzchu posmarować nutellą (1 pełna łyżki nutelli), a następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięty 1 cm od góry. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Tak przygotowane ciasto zwinąć na kształt ślimaka, koniec układając pod spód bułeczki.
Umieścić na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 40 minut). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Wyrośnięte drożdżówki z nutellą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 – 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować.
Z cukru i wrzątku utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody – jesli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty