Tarta z kurkami i rukolą

Tarta z kurkami i rukolą

Składniki:
ok. 225 g ciasta filo
300 - 400 g kurek
2 duże łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka suszonego oregano
150 g sera
listki z 1 gałązki rozmarynu
1/4 szklanki tartego Parmezanu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować formę na tartę o średnicy około 25 cm oraz mniejszą tortownicę np. o średnicy 21 cm, którą będziemy dociążać ciasto podczas podpiekania spodu.
Wyciąć okrąg z ciasta o średnicy większej niż średnica formy. Niektóre rodzaje ciasta są już wycięte na kształt koła. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.
Podpiekanie ciasta: na ciasto w formie położyć mniejszą formę i wstawić formę do piekarnika i piec przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
Kurki opłukać, osuszyć, większe pokroić na kawałki. Na dużej patelni roztopić masło i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chwilkę podsmażyć, dodać kurki i dusić na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia.
Do miseczki zlać sok z patelni (około 1/4 szklanki), dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać z kurkami i podgrzać chwilkę na malutkim ogniu aby sos stał się gęsty (uważać aby żółtka całkowicie się nie ścięły jak jajecznica). Odstawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać pokrojony na kawałki ser, czarne oliwki przekrojone na połówki oraz olej z orzechów jeśli go używamy.
Zdjąć z ciasta obciążającą mniejszą formę i piec dalej sam spód przez 8 - 10 minut, do czasu aż się zrumieni. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kurek, posypać rozmarynem, orzechami i tartym Parmezanem. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i wstawić tartę do piekarnika na ostatnie 8 - 10 minut.
Posypać połową rukoli, resztę zostawić do podania. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut aby nadzienie jeszcze stężało.
Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.

Komentarze

Popularne posty