Ciasto drożdzowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami 

Składniki:
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
3 jajka + dodatkowo 3 żółtka
100 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej
100 g masła
400 g dojrzałych owoców

Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego (ok. 5 razy) powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
Jajka i żółtka wbić do oddzielnej miski, dodać cukier i dokładnie zmiksować mikserem.
Do większej misy przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili zacząć stopniowo dodawać zmiksowane jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę.
Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno znacznie (ok. 2-3 razy) powiększyć objętość.
Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy za pomocą szpatuły i przełożyć do formy starając się je delikatnie rozciągnąć i rozpłaszczyć aby wypełniło formę po brzegi.
Na cieście równomiernie ułożyć owoce. Po wierzchu posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Tak przygotowane w formie ciasto zostawić jeszcze do podrośnięcia na ok. 25 minut (w tym czasie powinno podwoić swoją wysokość).
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (grzanie góra - dół bez termoobiegu). Wstawić ciasto i piec przez 35 minut.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku. 

Komentarze

Popularne posty