Ciasto z wiśniami i borówkami
Ciasto z wiśniami i borówkami
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
200 g masła, w temperaturze pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków
400 g świeżych wiśni, świeżych
300 g borówek
80 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonych migdałów
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Wiśnie wydrylować, wymieszać z borówkami, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Podpieczony spód równomiernie posypać zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypać owoce, wyrównać. Na górę wysypać kruszonkę.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.
Komentarze
Prześlij komentarz